Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu

Yüksek gerilim işletme sorumluluğu tesislerde bulunan güç trafolarını, yüksek gerilimde açma kapama yapan elemanları, bu gerilimlerin iletimlerinin yapıldığı iletkenleri ve diğer elemanları kapsar. Bu sistemleri hali hazırda çalışır durumda tutmak işletme sorumlusunun görevidir. Tesislerde Yüksek gerilim işletme sorumlusu bulundurulması Enerji Bakanlığının ve Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği kanunlarına göre yasal olarak zorunlu kılınmıştır. Bu elemanların düzenli olarak kontrollerinin ve bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bu kontrollerin yapacak kişilerin&şirketlerin elektrik mühendisleri odasına bağlı düzenli olarak eğitimlerini alan ve oda kanunlarına göre çalışan kişilerin olması gerekmektedir. Başka bir deyişle Elektrik Mühendisleri odasına bağlı Serbest Müşavir Mühendis belgesine sahip olması gerekmektedir. Yüksek gerilim İşletme sorumlusu olarak can mal güvenliğini ön planda tutarak gerekli periyodik ölçüm ve bakımları profesyonel olarak yapmaktayız. Yüksek gerilim elemanlarında; trafoların ihbar kontaklarının kontrolü, sekonder koruma sisteminin kontrolü, izolasyon testleri ve termal kontroller ile sistemi sürekli kontrol altında tutmaktayız. İşletme sürekliliğini sağlamak için 7/24 oluşabilecek arızalara ivedilikle müdahale etmekteyiz. Yıl içinde düzenli ölçümler yaparak sonuçlarını rapor halinde sunmaktayız.

Yüksek Gerilim İşletme Sorumlusunu Ne Yapar, Süresi Ne kadardır ?

İşletme sorumlusu tesisi düzenli olarak kontrol eder ve raporlar hazırlayıp tesise yetkilisine verir. Gereken durumlarda manevralar yapar. Manevra talimatları hazırlar bu talimatları uygulamalı olarak belirlenen bir personele öğretir.Tesis yüksek gerilim bölümünün tek hat şemasını hazırlar ve bunu tesise asar. Gerekli iş ekipmanlarının tesis edilmesini sağlar. Tesislerle yapılan sözleşmeler yıllık olarak yapılmaktır.

Yüksek Gerilim İşletme Sorumlusunu Bulundurmak Neden Zorunludur?

Enerji ve Tabi Kaynaklar bakanlığınca 30.11.2000 tarihinde yürürlüğe konulan ve 24246 sayılı resmi gazetede yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinde belirtilmiş ve bu yönetmelik Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunun hükümlerine dayandırılarak zorunlu hale getirilmiştir. Tesisler ile yapılan sözleşmeler Elektrik Mühendisleri Odası tarafından da onaylanmaktadır. Oda onayından sonra tesislere içinde bulunulan yıla ait tescil belgesi verilmektedir.